Skip to content

Är ni steget före – eller släcker ni bränder i kompetensförsörjningen?

När jag ser tillbaka på de senaste åren inom IT-branschen, kan jag inte låta bli att reflektera över hur reaktivt företag hanterar sin kompetensförsörjning. Det går snabbare än någonsin förr och det skapar den ständiga utmaningen att se till att vi har rätt kompetens på rätt plats vid rätt tidpunkt. Frågan är: Är ni steget före – eller släcker ni ständigt bränder?
Blogg

Vikten av kompetenskartläggning

För att säkerställa att vi ligger steget före, måste vi alltid börja med en noggrann kompetenskartläggning. Hur osexigt det än låter. Detta är grunden för att förstå var vi står idag och vad som krävs för att nå våra framtida mål. En kompetenskartläggning innebär att vi utifrån vår affärsplan analyserar de kompetenser vi har internt. Det handlar inte bara om att identifiera vad våra medarbetare kan idag, utan också om att förutse vad de kommer att behöva kunna imorgon.

För att göra detta effektivt, behöver vi ställa oss några viktiga frågor:

  • Vilka är våra långsiktiga affärsmål?
  • Vilka kompetenser krävs för att nå dessa mål?
  • Vad har vi för intern kompetens idag?
  • Var finns det gap i vår nuvarande kompetens?

Denna övning ger oss en tydlig bild av våra styrkor och svagheter, och hjälper oss att fokusera våra resurser på rätt sätt.

Kompetensutveckling eller rekrytering?

När vi väl har identifierat våra kompetensgap, står vi inför nästa fråga: Går det att kompetensutveckla våra befintliga medarbetare, eller måste vi ta in nya resurser? Detta är en avgörande fråga som kräver noggrant övervägande.

Kompetensutveckling av befintlig personal har många fördelar. Det kan vara kostnadseffektivt, och det visar våra medarbetare att vi investerar i deras framtid. Genom att erbjuda utbildning och vidareutveckling kan vi bygga en lojal och kompetent arbetsstyrka som är redo att möta framtidens utmaningar. Men det är inte alltid möjligt att utveckla all kompetens internt. Ibland krävs det specialistkunskaper som vi helt enkelt inte har möjlighet att bygga upp själva.

När konsult är den bästa lösningen

När vi inte har möjlighet att utveckla den nödvändiga kompetensen internt, måste vi överväga att rekrytera nya medarbetare med rätt kompetens. Men i många fall finns det inte ens den kompetens vi behöver tillgänglig att rekrytera på marknaden. Det är här konsulter kommer in som en ovärderlig resurs. Konsulter kan snabbt fylla kompetensgap och ge oss den expertis vi behöver för att driva våra projekt framåt.

Fördelarna med att använda konsulter är många. De kan tillföra ny kunskap och perspektiv som kan berika vårt arbete. De är också flexibla och kan anpassas efter våra specifika behov. Viktigast av allt, de kan hjälpa oss att hantera de omedelbara utmaningar vi står inför, samtidigt som vi fokuserar på att bygga upp vår interna kompetens på lång sikt.

Oavsett lösning så behöver strategisk kompetensförsörjning prioriteras

Att ligga steget före i vår kompetensförsörjning handlar om att vara proaktiv och strategisk. Genom att göra noggranna kompetenskartläggningar och kontinuerligt utvärdera våra behov, kan vi säkerställa att vi har rätt kompetens för att nå våra affärsmål. Ibland innebär detta att vi behöver investera i kompetensutveckling av vår befintliga personal, och ibland behöver vi ta in expertis utifrån.

Oavsett vilken väg vi väljer, är det viktigt att vi aldrig slutar lära och utvecklas. Genom att vara steget före och inte bara släcka bränder, kan vi säkerställa att vi är redo att möta framtidens utmaningar och möjligheter med självförtroende och styrka.

Som affärsområdeschef här på Wise ser jag det som min uppgift att säkerställa att vi är förberedda och kan stötta våra kunder i att identifiera vilka kompetenser som kommer behövas framåt.

Heidi Tangnäs
Head of BA IT Consultancy, STOCKHOLM
Head of BA IT Consultancy
+46 70-222 41 41